Startdatum: 16-10-2024
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: 16-10-2024, 06-11-2024 en 27-11-2024
Docent: Danielle Bersma en Loes van der Mee (MSc.)
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Studieduur: 2 en een halve dag, de eerste twee dagen zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur en de derde dag is van 13.00 uur tot 17.00 uur
Studiebelasting-uren: 42 uur, waarvan 16 contacturen en 26 uur zelfstudie
Lestijden: 2 en een halve dag, de eerste twee dagen zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur en de derde dag is van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW) € 1.190
Aantal deelnemers: een groep van 12 tot 20 deelnemers
Diplomering: ADAP - Register Logopedist 34.5 punten
Doelgroep: Deze praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten die werken met cliënten met stressstoornissen.

Cursusinhoud:

Stress kan grote invloed hebben op het herstel van je cliënt. Met deze cursus ontdek je een duurzame oplossing tegen stress en de gevolgen ervan. In de bijeenkomsten staan ademhalings-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen (ABO) centraal. Als behandelaar krijg je meer inzicht in de complexiteit van adembeïnvloeding. Door praktische oefeningen en casuïstiek leer je de effecten van bewustwording (mindfulness) en ontspanning en de therapeutische mogelijkheden ervan. Door deze praktische aanpak kun je meteen met de aangeleerde vaardigheden je eigen cliënten verder helpen.

Resultaat

 • Je hebt meer inzicht in de complexiteit van adembeïnvloeding
 • Je kent de effecten en therapeutische mogelijkheden van bewustwording (mindfulness) en ontspanning
 • Je kent een oefenprogramma waarmee je cliënten met uiteenlopende klachten kunt behandelen
 • Je begrijpt de neurologische complexiteit van de nervus phrenicus en het therapeutisch spectrum waarbinnen je ABO-oefeningen indiceert, uitvoert en evalueert

Doelgroep

Deze praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten die werken met cliënten met stressstoornissen.

Aanpak

De combinatie van didactische werkvormen die elkaar versterken, maakt deze cursus uniek. Je analyseert bijvoorbeeld actuele casuïstiek en oefent met herkenbare rollenspelen. Onze zeer ervaren docenten wisselen klassikaal onderwijs af met bijzonder veel praktijkoefeningen. Daarnaast is er ruimschoots gelegenheid voor uitwisseling van kennis en ervaringen met je groepsgenoten. Na afloop kun je een ABO-interventie uitvoeren ter ondersteuning en ter versterking van je therapeutisch handelen.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 20 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 42 uur, waarvan 16 contacturen en 26 uur zelfstudie.

Professionals

Danielle Bersma is fysiotherapeut. Zij is gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie en osteopathie voor dieren. Tevens is zij directeur van Samsara Yoga Opleiding. Ademhaling en ontspanning hebben al 30 jaar haar belangstelling.

Loes van der Mee (MSc.) is yogadocent aan de Samsara Yoga Opleiding. Zij is gestalttherapeut en heeft daarnaast 40 jaar ervaring als coach in het beroepsonderwijs en als docent Nederlands en communicatieve vaardigheden.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Stressgerelateerde klachten
 • Anatomische relaties van het diafragma
 • Ademminuutvolume (AMV) en hyperventilatie
 • Anastomosen nervus phrenicus (neurologie)
 • Verschil tussen adembeweging en -haling
 • Adempatronen observeren
 • Adem in relatie met de bekkenbodem
 • Bewustwordingsoefeningen
 • Ontspannings- en ademhalings­oefeningen
 • Opbouw van de oefeningen
 • Geven en evalueren van diverse oefeningen

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

ADAP Register Logopedist 34,5 punten.

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën