Startdatum: 11-10-2023
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: 11-10-2023, 12-10-2023, 13-10-2023 en 08-11-2023
Docent: Fleur Sickinghe en Marie-Anne Otten
Locatie-plaatsnaam: Amsterdam
Studieduur: 4 dagen
Studiebelasting-uren: 51 uur, waarvan 26 contacturen en 25 uur zelfstudie
Lestijden: 09.30 uur tot 17.00 uur.
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW) €2.263,-
Aantal deelnemers: Het minimumaantal deelnemers is 14, het maximum 16
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 39 punten
Doelgroep: Deze praktische cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die (willen) werken met baby’s en zeer jonge kinderen (0-2 jaar), die problemen hebben met eten en drinken. Na het volgen van deze cursus kunt u zich bij de NVLF inschrijven voor het Register Preverbale Logopedie.

Cursusinhoud:

In deze cursus worden de meest voorkomende oorzaken van eet- en drinkproblemen bij kinderen van 0 tot 2 jaar behandeld. Hierbij vormt de normale ontwikkeling van het eten en drinken een belangrijke basis. Aan de hand van de door jou ingebrachte casuïstiek worden handvatten voor de eigen praktijk aangereikt. Na het volgen van deze cursus ben je op de hoogte van de meest recente literatuur en ben je in staat om een behandelplan voor baby’s en zeer jonge kinderen met eet- en drinkproblemen op te stellen en uit te voeren.

Resultaat

 • Je hebt zicht op de ontwikkeling van het leren eten en drinken bij baby’s en jonge kinderen
 • Je herkent stoornissen in de ontwikkeling van het eten en drinken
 • Je kunt eigen observaties en interpretaties koppelen aan medische kennis
 • Je voert diagnostisch onderzoek uit naar eet- en drinkproblemen
 • Je kunt vanuit de hulpvraag een behandelplan opstellen
 • Je leert onderzoekend behandelen

Doelgroep

Deze cursus is speciaal voor logopedisten die (willen) werken met baby’s en zeer jonge kinderen (0-2 jaar), die problemen hebben met eten en drinken. Na het volgen van de cursus kun je je bij de NVLF inschrijven, zie het register Preverbale logopedie.

Eet- en drinkproblemen bij kinderen met een (meervoudige) beperking komen in deze cursus niet aan bod. Daarvoor verwijzen wij graag naar de cursus Eet- en Drinkproblematiek bij Kinderen met een Beperking.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder efficiënt. Als voorbereiding op de cursus werk je 2 opdrachten uit, waarop je feedback krijgt van de docenten. Deze opdrachten vormen de rode draad van de cursus. Het is dan ook verplicht beide opdrachten voor de gestelde deadline aan te leveren. Tijdens de cursus krijg je kennis aangereikt door middel van presentaties, filmfragmenten, praktische oefeningen en een heldere uitleg van ervaren docenten. Onze cursisten zeggen: Alle onzekerheden over mijn aanpak van kinderen met eet- en drinkproblematiek zijn weggenomen. Heel fijn!

De cursus heeft een totale studiebelasting van 51 uur, waarvan 26 contacturen en 25 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 14, het maximum 16.

Professionals

Docenten voor deze cursus zijn Fleur Sickinghe en Marie-Anne Otten. Beide zijn preverbaal logopedist en CRKBO-geregistreerd docent.

Fleur werkt sinds 1991 als logopedist en was jarenlang werkzaam in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Nu werkt zij in het OLVG waar zij zich bezighoudt met alle klinische en poliklinische kinderen met slik- en voedingsproblemen. Voor het werkboek Enterale en parenterale voeding bij pasgeborenen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) schreef zij het hoofdstuk omtrent de voedingsontwikkeling van prematuur geboren kinderen. Ook zit Fleur in de redactie van de GroeiGids Prematuren.

Marie-Anne Otten begon haar carrière in 1986 op de mytyl-/tyltylschool en de vroegbehandeling waar zij kinderen begeleidde met communicatieve, slik- en voedingsproblemen. Sinds 1999 werkt Marie-Anne zowel klinisch als poliklinisch in het Amsterdam UMC, locatie AMC, op de afdeling revalidatie. Zij heeft de preverbale begeleiding in het Emmakinderziekenhuis opgezet, begeleidt kinderen bij slikvideo’s en is teamlid van de (multidisciplinaire) eetpoli.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Normale ontwikkeling van eten en drinken
 • Werken vanuit de hulpvraag
 • Signalen van eet- en drinkproblemen bij baby’s en zeer jonge kinderen
 • Observeren van eet- en drinkproblemen
 • Eet- en drinkproblemen bezien vanuit het kind als totaal en binnen zijn omgeving
 • Onderzoeken van eet- en drinkproblemen
 • Stappenplan en behandelmogelijkheden
 • Nieuwste ontwikkelingen
 • Eet- en drinkproblemen bij specifieke doelgroepen (prematuren, kinderen met sondevoeding, kinderen met reflux)

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

Logopedist ADAP Register Logopedist 39 punten

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën