Startdatum: 27-09-2023
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: Utrecht 27-09-2023, 11-10-2023 en 06-11-2023
Docent: Linda van Dijk
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Studieduur: 3 dagen
Studiebelasting-uren: 42,5 uur, waarvan 19,5 contacturen en 23 uur zelfstudie
Lestijden: 09.30 uur tot 17.00 uur.
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW)€ 1.233,50
Aantal deelnemers: een groep van 12 tot 20 deelnemers
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 42,5 punten
Doelgroep: deze cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die werken met meertalige kinderen. Zij zijn werkzaam in een vrijgevestigde praktijk, de zorg of het onderwijs. Deze logopedisten hebben behoefte aan theoretische concepten en denkkaders die praktische handvatten bieden voor de problemen die zij met deze doelgroep in de praktijk tegenkomen.

Cursusinhoud:

Kinderen die meertalig zijn vormen een bijzondere doelgroep binnen de logopedie. Werk je veel met meertalige kinderen? En wil je graag het onderscheid tussen de normale meertalige ontwikkeling en een taalprobleem kunnen maken? Dan is deze cursus iets voor jou. In de cursus is onder andere aandacht voor het verloop van de meertalige ontwikkeling, de onderzoeksmogelijkheden die je hebt als logopedist en de evidence-based logopedische behandeling. Door de praktijkgerichte insteek van deze cursus kun je de geleerde technieken direct toepassen in je eigen werkomgeving.

Resultaat

 • Je past de theorie over meertalige ontwikkeling toe in je logopedische behandeling
 • Je onderscheidt een normale meertalige ontwikkeling van een afwijkende meertalige ontwikkeling bij een meertalig kind
 • Je bepaalt behandelmogelijkheden op basis van je analyse van de afwijkende meertalige ontwikkeling
 • Je betrekt ouders en leerkrachten bij de logopedische behandeling van het meertalige kind

Doelgroep

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die werken met meertalige kinderen. Zij zijn werkzaam in een vrijgevestigde praktijk, de zorg of het onderwijs. Deze logopedisten hebben behoefte aan theoretische concepten en denkkaders die praktische handvatten bieden voor de problemen die zij met deze doelgroep in de praktijk tegenkomen.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze interessante cursus bijzonder effectief. Je krijgt alle theorie en vaardigheden aangereikt door middel van (zelf ingebrachte) casuïstiek, literatuuronderzoek, praktische oefeningen en een heldere uitleg van docenten die beschikken over ruime ervaring.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 20 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 36 uur, waarvan 18 contacturen en 18 uur zelfstudie.

Professionals

Linda van Dijk is (preverbaal) logopedist en SI-therapeut. Ze is werkzaam bij Logopedisch Expertisecentrum Logisch! en behandelt in de praktijk veel meertalige kinderen.

Martine Broersen-Jong is klinisch linguïst en logopedist. Ze heeft ruime ervaring in de diagnostiek en begeleiding van kinderen met gehoor-, taal- en spraakproblemen binnen audiologische centra en cluster 2 onderwijs.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma

In deze praktische cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is meertaligheid?
 • Hoe verloopt de taalontwikkeling van meertalige kinderen?
 • Afwijkende (taal)ontwikkeling en meertaligheid
 • Advisering aan ouders en derden
 • Omgaan met culturele verschillen
 • Basisprincipes diagnostiek: o.a. anamnese meertaligheid, dynamische diagnostiek en interpretatie
 • Werken met een tolk
 • Wanneer starten en stoppen van de behandeling?
 • Inhoud van de behandeling
 • Hoe behandelt u de thuistaal?
 • Behandelsuggesties en materialen
 • Richtlijn TOS (2017)

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

ADAP Register Logopedist 36 punten

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën