Startdatum: 09-09-2024
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: 09-09-2024, 10-09-2024 en 05-11-2024
Docent: Jiska Wiegers
Locatie-plaatsnaam: Eindhoven
Studieduur: 3 dagen
Studiebelasting-uren: 18 contacturen en 11 uur zelfstudie.
Lestijden: 09.30 uur tot 16.30 uur.
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW)€ 1.108,50
Aantal deelnemers: een groep van 12 tot 18 deelnemers
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 26 punten.
Doelgroep: Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten die op dit moment werkzaam zijn in een setting waarin zij afasiepatiënten diagnosticeren en behandelen.

Cursusinhoud:

De behandeling van afasie is effectiever als de therapie aansluit op de onderliggende stoornissen in het taalverwerkingsproces. Het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young over hoe mensen geschreven en gesproken woorden verwerken wordt hierbij veel gebruikt. Het levert onder andere handvatten voor stoornisgerichte therapie voor afasiepatiënten. De testbatterij PALPA biedt een scala aan tests voor het onderzoeken van de taalmodules die in dit model worden onderscheiden. Wil je als logopedist meer weten over PALPA en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen? Dan is deze cursus een uitstekende keuze.

Resultaat

 • Je hebt een duidelijk beeld van symptomen, oorzaken en gevolgen van afasie
 • Je kent het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young
 • Je kunt PALPA-taken afnemen en interpreteert de resultaten binnen het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young
 • Je stelt de juiste diagnose
 • Je formuleert een therapieadvies

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten die op dit moment werkzaam zijn in een setting waarin zij afasiepatiënten diagnosticeren en behandelen.

Heb je recent de cursus Woordvinding bij Afasie gevolgd of ben je van plan dit op korte termijn te doen? Houd er dan rekening mee dat er overlap bestaat in de theoretische bespreking van de cursus Woordvinding bij Afasie en deze cursus. Wij bevelen je aan om deze 2 cursussen niet kort na elkaar te volgen. Wel is het goed mogelijk om de ene cursus ter aanvulling op en opfrissing van de andere te volgen. Want naast theoretische overlap bevatten beide cursussen uiteraard ook duidelijke verschillen in inhoud, focus en leerdoelen.

Aanpak

De cursus biedt een intensieve bespreking van PALPA en van het taalmodel van Ellis & Young (1988) waarop deze diagnostische testbatterij gebaseerd is. Er wordt geoefend met cases uit de praktijk van de docent. De nadruk ligt op de klinische bruikbaarheid van de testbatterij, met name voor het plannen van therapie. Na 2 cursusdagen kiest de cursist een case uit de eigen werksetting en neemt bij deze patiënt enkele PALPA-testen af, interpreteert de resultaten binnen het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young en formuleert een therapieadvies. De docent beoordeelt de uitwerking van de case en de cursist ontvangt feedback. Het voldoende maken van deze opdracht is voorwaarde om de cursus met goed gevolg af te sluiten en de accreditatiepunten bijgeschreven te krijgen.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 18 deelnemers en heeft een studiebelasting van 18 contacturen en 11 uur zelfstudie.

Professionals

De cursus wordt gegeven door Jiska Wiegers. Jiska is in 1995 afgestudeerd als logopedist bij Fontys Hogeschool Eindhoven en in 1998 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, specialisatie Neurolinguïstiek. Sinds 1998 is zij als klinisch linguïst werkzaam bij het Afasieteam van Rijndam Revalidatie.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Taalverwerkingsmodel van Ellis & Young
 • Linguïstische diagnostiek
 • Lexicale, sublexicale en postlexicale processen
 • Gesproken versus geschreven taal
 • Koppeling diagnostiek – therapie
 • Kort: typen dyslexie en andere taalverwerkingsmodellen
 • Therapeutische benaderingswijzen
 • Klinische toepasbaarheid PALPA
 • Diagnosestelling en aanbevelingen
 • Logopedisch handelen

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus, het succesvol afronden van de praktijkopdracht én bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

ADAP Register Logopedist 26 punten

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën