Startdatum: 16-09-2019
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: cursus
Cursusdata: 16-9-2019, 30-9-2019 en 11-11-2019.
Docent: De cursus wordt gegeven door Jiska Wiegers. In 1995 afgestudeerd als logopedist bij Fontys Hogeschool Eindhoven en in 1998 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, specialisatie Neurolinguïstiek. Sinds 1998 als klinisch linguïst werkzaam bij het Afasieteam van Rijndam Revalidatie. Tevens is zij sinds 2014 als klinisch linguïst verbonden aan het Afasie-adviesteam van Revant Breda. 
Locatie-plaatsnaam: Rotterdam
Studieduur: 3 dagen
Studiebelasting-uren: 18 contacturen en een aantal uur zelfstudie.
Lestijden: 09.30 uur tot 16.30 uur.
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW)€ 1.163,50
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 29 punten
Doelgroep: Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten die op dit moment werkzaam zijn in een setting waarin zij afasiepatiënten diagnosticeren en behandelen.

Cursusinhoud:

De behandeling van afasie is effectiever als de therapie aansluit op de onderliggende stoornissen in het taalverwerkingsproces. Het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young over hoe mensen geschreven en gesproken woorden verwerken wordt hierbij veel gebruikt. Het levert onder andere handvatten voor stoornisgerichte therapie voor afasiepatiënten. PALPA biedt een scala aan tests voor het onderzoeken van de taalmodules die in dit model worden onderscheiden. Wilt u als logopedist meer weten over PALPA en hoe u dit in de praktijk kunt toepassen? Dan is deze cursus een uitstekende keuze.

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten die op dit moment werkzaam zijn in een setting waarin zij afasiepatiënten diagnosticeren en behandelen.

Resultaat

 • U heeft een duidelijk beeld van symptomen, oorzaken en gevolgen van afasie.
 • U kent het taalverwerkingsmodel Ellis & Young.
 • U neemt PALPA-taken af en interpreteert de resultaten binnen het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young.
 • U stelt de juiste diagnose.
 • U formuleert een therapieadvies.

Aanpak

De cursus biedt een intensieve bespreking van PALPA en van het taalmodel van Ellis &Young (1988) waarop deze diagnostische batterij gebaseerd is. Er wordt geoefend met cases uit de praktijk van de docent. De nadruk ligt op de klinische bruikbaarheid van de testbatterij, met name voor het plannen van therapie. Na 2 cursusdagen kiest de cursist een case uit de eigen werksetting en neemt bij deze patiënt enkele PALPA-taken af, interpreteert de resultaten binnen het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young en formuleert een therapieadvies.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 18 deelnemers en heeft een studiebelasting van 18 contacturen en een aantal uur zelfstudie.

Professionals

De cursus wordt gegeven door Jiska Wiegers. In 1995 afgestudeerd als logopedist bij Fontys Hogeschool Eindhoven en in 1998 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, specialisatie Neurolinguïstiek. Sinds 1998 als klinisch linguïst werkzaam bij het Afasieteam van Rijndam Revalidatie. Tevens is zij sinds 2014 als klinisch linguïst verbonden aan het Afasie-adviesteam van Revant Breda.

Programma

In deze actuele cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Taalverwerkingsmodel Ellis & Young
 • Linguïstische diagnostiek
 • Lexicale, sublexicale en postlexicale processen
 • Gesproken versus geschreven taal
 • Koppeling diagnostiek – therapie
 • Kort: typen dyslexie en andere taalverwerkingsmodellen
 • Therapeutische benaderingswijzen
 • Klinische toepasbaarheid PALPA
 • Diagnosestelling en aanbevelingen
 • Logopedisch handelen

Na actieve deelname ontvangt u een certificaat.

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën