Startdatum: 09-11-2023
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: Arnhem 09-11-2023 en 30-11-2023
Docent: Marian Waanders
Locatie-plaatsnaam: Arnhem
Studieduur: 2 dagen
Studiebelasting-uren: een studiebelasting van 12 contacturen en 9 uur zelfstudie
Lestijden: 09.30 uur tot 16.30 uur
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW) €784,-
Aantal deelnemers: De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 14,5 punten
Doelgroep: De praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Cursusinhoud:

Wil je je cliënten met een verstandelijke beperking handvatten geven om zich beter te kunnen uiten? Wil je je communicatiemogelijkheden verder uitbreiden, zodat ook jij beter begrepen wordt? Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de mogelijkheden en toepassingen die Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC) biedt bij cliënten met verstandelijke beperkingen. Bij TOC worden naast spraak ook allerlei niet-gesproken vormen van communicatie gebruikt om een boodschap over te brengen. Door de opzet van de cursus is alles wat je leert en oefent direct toepasbaar in de praktijk.

Resultaat

  • Je weet wat TOC is en hoe je dit kunt gebruiken in de praktijk
  • Je kunt zelf een communicatieprofiel maken
  • Je kunt logopedische uitgangspunten formuleren voor de behandeling en begeleiding van cliënten
  • Je bent op de hoogte van verschillende communicatievormen en -middelen bij TOC en kunt deze inzetten in je behandelingen

Doelgroep

De praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die beginnen te werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Aanpak

Het doel van deze cursus is dat je nieuwe kennis en vaardigheden verwerft op het gebied van Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC) bij cliënten met een verstandelijke beperking. Een van je eigen cliënten vormt de rode draad in de cursus.

Je krijgt kennis aangereikt via ondersteunende literatuur, filmfragmenten en analyses. Daarnaast wordt er tijdens de cursus gebruikgemaakt van interactieve werkvormen zoals rollenspelen en discussies. De heldere uitleg van een docent die beschikt over jarenlange ervaring met de behandeling van cliënten met een verstandelijke beperking maakt deze cursus uniek. Door de eigen inbreng van casuïstiek koppel je de theorie direct aan de praktijk.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een studiebelasting van 12 contacturen en 9 uur zelfstudie.

Professionals

Marian Waanders heeft als logopedist en trainer zeer ruime ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Zij is tevens auteur van het boek Mijn neus als gids, een frisse kijk op het gebruik van geur in zorg en onderwijs.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • TOC en de visie daarop
  • Theorie communicatieprofiel en -plan van Oskam en Scheres
  • Theorie ervaringsordening van Timmers-Huigens
  • Maken communicatieprofiel en -plan voor eigen cliënt
  • Communicatievormen en -hulpmiddelen

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Accreditatie

ADAP Register Logopedist 17 punten

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën