Startdatum: 04-09-2021
Instelling: Hogeschool Utrecht

Aard: Post Bachelorcursus
Cursusdata: 4-9-2021, 18-9-2021, 2-10-202, 6-11-2021, Terugkomdag 2 óf 9 april 2022.
Docent: Deze cursus wordt gegeven door drs. Sonja Karman. Sonja Karman is logopedist, orthopedagoog en GZ-psycholoog. Ze heeft een praktijk voor onderzoek en behandeling van dyslexie als geregistreerd F&L-behandelaar bij Stichting Taalhulp.
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Locatie-adres: Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ, Utrecht
Studieduur: 5 dagen
Studiebelasting-uren: De studiebelasting van de cursus is 80 uur, waarvan 30 contacturen en 50 zelfstudie-uren.
Lestijden: 09:30 - 16:30
Kosten: € 1250 (vrij van btw)
Aantal deelnemers: Aan de cursus kunnen maximaal 16 personen deelnemen.
Diplomering: Deze cursus is geaccrediteerd voor 80 punten. Na afloop van deze cursus ontvangt u een certificaat met de studie-investering (80 uur)
Doelgroep: De cursus is uitsluitend bedoeld voor logopedisten die zich bezighouden met dyslexie of dit willen gaan doen.

Cursusinhoud:

Wil je als logopedist nog beter in staat zijn om beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie te herkennen? Volg dan Dyslexie: Herkenning, Onderzoek en Behandeling. Zo kun je gericht behandelen of weet je wanneer je iemand moet doorverwijzen.

Je krijgt met deze post-bachelorcursus een gevarieerd programma, waarin je het geleerde ook in de praktijk brengt en met collega-logopedisten bespreekt.

Opleidingsinhoud

Tijdens deze vijfdaagse praktijkgerichte cursus leert u beginnende lees- en spellingproblemen bij kinderen en lichte dyslexie bij kinderen en volwassenen herkennen en behandelen. Verder leert u inzien wanneer u moet doorverwijzen.

Opleidingsinhoud

 • Wat betekent het om dyslectisch te zijn? Mensen met dyslexie hebben zwakke punten, maar ook specifieke sterke punten, zodat dyslexie niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Mensen met dyslexie vertellen over hun ervaringen in een speciaal voor deze cursus gemaakte film.
 • De belangrijkste feiten, theorieën en actualiteiten op het gebied van dyslexie.
 • Fonologische en linguïstische achtergronden van dyslexie.
 • Logopedisch onderzoek; schriftelijk werk en testgegevens interpreteren.
 • Preventieve behandeling bij kleuters.
 • Evidence-based werken bij technisch lezen en spelling.
 • De methodiek ‘Klanken in Kleuren’ voor beginnende of milde lees- en spellingproblemen.
 • Oefenstof beoordelen en zelf maken.
 • Hulpmiddelen adviseren en inzetten.

Na de eerste vier bijeenkomsten breng je het geleerde in praktijk. De vijfde bijeenkomst is een terugkomdag, waarop je met elkaar de casussen en vragen bespreekt.

In deze cursus leer je:

 • lees- en spellingproblemen en dyslexie bij een cliënt herkennen
 • op basis van logopedisch onderzoek een evidence based-behandeling opzetten en uitvoeren voor beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie
 • als dit nodig is doorverwijzen voor diagnostiek en/of behandeling

‘Klanken in Kleuren’ is een onderdeel van de F&L-methode® van Thalita Boumans. Stichting Taalhulp eist dat je voorafgaand aan dit cursusonderdeel een overeenkomst ondertekent, waarin je verklaart deze methodiek alleen bij je eigen behandelingen in te zetten.

Er gelden geen toelatingseisen. Deze post-bachelorcursus is wel alleen bedoeld voor logopedisten die zich bezighouden met dyslexie of dit willen gaan doen.

 

Na de eerste vier bijeenkomsten gaat u het geleerde in praktijk brengen. De vijfde bijeenkomst is een terugkomdag, waarop u gezamenlijk casussen en vragen bespreekt.

Docent
Deze cursus wordt gegeven door drs. Sonja Karman. Sonja Karman is logopedist, orthopedagoog en GZ-psycholoog. Ze heeft een praktijk voor onderzoek en behandeling van dyslexie als geregistreerd F&L-behandelaar bij Stichting Taalhulp.

Na deze opleiding:

Na afronding van deze post-bachelorcursus kun je lees- en spellingproblemen en dyslexie herkennen. Daarnaast ben je in staat een evidence based behandeling op te zetten en uit te voeren voor beginnende lees- en spellingproblemen en lichte dyslexie. En als dit nodig is, weet je iemand door te verwijzen voor diagnostiek en/of behandeling.

Voor uitgebreide informatie over deze cursus en voor aanmelden klik hier

Categorieën