Startdatum: 20-09-2024
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: Eindhoven 20-09-2024, 07-10-2024 en 29-10-2024
Docent: Jeanine Lemmen
Locatie-plaatsnaam: Eindhoven
Studieduur: 3 dagen
Studiebelasting-uren: totale studiebelasting van 35,5 uur waarvan 17,5 uur zelfstudie en 18 contacturen
Lestijden: 09.30 uur -16.30 uur
Kosten: Totaalprijs excl. BTW € 1.108,50
Aantal deelnemers: Het minimumaantal deelnemers aan de cursus is 12, het maximum 14
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 30 punten
Doelgroep: De cursus is bestemd voor logopedisten die zowel in de eerste als tweede lijn werken met cliënten met chronische aandoeningen van de luchtwegen.

Cursusinhoud:

Wil je cliënten met COPD en astma beter begeleiden? Dan is deze cursus iets voor jou. COPD is de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen van de luchtwegen. Logopedie is voor deze groep cliënten noodzakelijk om optimaal te leren omgaan met de aanwezige longinhoud. Tijdens de cursus leer je daarom ademhalingstechnieken, adembeheersing en ontspanningstechnieken. Daarnaast word je op de hoogte gebracht van de meest recente kennis en ontwikkelingen op het gebied van logopedie bij COPD en astma. Door de praktijkgerichte insteek kun je het geleerde direct toepassen in je eigen praktijk. Een aanrader dus.

Resultaat

 • Je kunt uitleggen welke factoren het welzijn van cliënten met COPD en astma verbeteren
 • Je geeft cliënten met COPD en astma inzicht in ademhalen en hun adempatroon
 • Je biedt oefeningen aan die gericht zijn op de verbetering van adem, stem, slikken en spraak voor cliënten met COPD en astma
 • Je leert cliënten met COPD en astma om optimaal te kunnen communiceren

Doelgroep

De cursus is bestemd voor logopedisten die zowel in de eerste als tweede lijn werken met cliënten met chronische aandoeningen van de luchtwegen.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een zeer moderne online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief. Je krijgt kennis aangereikt door middel van ondersteunende literatuur, filmfragmenten, praktische oefeningen en een heldere uitleg van een docent die ervaring heeft met het behandelen van cliënten met COPD en astma. Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de meest recente kennis en ontwikkelingen op het gebied van logopedie bij COPD en astma.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 35,5 uur waarvan 17,5 uur zelfstudie en 18 contacturen. Het minimumaantal deelnemers aan de cursus is 12, het maximum 14.

Professionals

Deze cursus wordt gegeven door Jeanine Lemmen. Sinds 1989 is zij werkzaam in de vrije vestiging. Inmiddels werkt zij al ruim 10 jaar op de longrevalidatie van het St. Annaziekenhuis te Geldrop. Daar is Jeanine onder andere verantwoordelijk voor de logopedische zorg rondom patiënten met COPD. Zij werkt nauw samen met alle disciplines die binnen de DBC bij longziekten vallen, zoals longartsen en longverpleegkundigen. Ook heeft Jeanine sinds 1990 haar eigen praktijk, gespecialiseerd in ademproblematiek. Bijvoorbeeld COPD, astma, chronisch hoesten, apneu en hyperventileren (acuut en chronisch). Naast logopedist is zij ook Buteyko-therapeut.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.

Accreditatie

Accreditatie Logopedist ADAP Register Logopedist 30 punten

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • COPD
 • Astma
 • Nieuwste inzichten
 • Logopedische behandeling
 • Inzicht in problemen van cliënt en omgeving
 • Gebruik van adem en stem
 • Cliënt inzicht geven in adempatroon
 • Onderzoek
 • Stem-, ademhalings- en articulatieoefeningen
 • Informeren van cliënten en omgeving
 • Multidisciplinair samenwerken

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën