Startdatum: 31-10-2023
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: 31-10-2023 en 14-11-2023
Docent: Janet Murris
Locatie-plaatsnaam: Amsterdam of Utrecht
Studieduur: 2 dagen
Studiebelasting-uren: 12 contacturen en een aantal uren zelfstudie
Lestijden: 09.30 uur -16.30 uur
Kosten: Totaal: € 809 excl. BTW
Aantal deelnemers: een groep van 8 tot 18 deelnemers
Diplomering: Accreditatie ADAP - Register Logopedist 11 punten
Doelgroep: Je bent zorgverlener en je bent op zoek naar praktische handvatten om je cliënten gelijk te betrekken bij het maken van beslissingen omtrent behandelingen.

Cursusinhoud:

Samen beslissen in de zorg krijgt steeds meer draagvlak. Logisch: uit onderzoek blijkt namelijk dat cliënten tevredener zijn over hun behandeling als knopen worden doorgehakt in samenspraak met de zorgverlener. Behandelingen blijken dan zelfs effectiever. In deze cursus Shared Decision Making ontwikkel je gespreksvaardigheden die bijdragen aan een heldere communicatie, waarin je de normen en waarden van de cliënt in acht neemt en helder krijgt wat de belangen en de doelen van de cliënt zijn. Met behulp van verschillende modellen en hulpmiddelen ga je aan de slag met SDM. 

Resultaat

 • Je weet wat SDM is en legt uit wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van een SDM-benadering
 • Je kent verschillende SDM-modellen
 • Je presenteert risico-informatie (zoals ‘de kans op herstel’) op een begrijpelijke manier aan je cliënten
 • Je beoordeelt en gebruikt de Ottawa Personal Decision Guide in je praktijk
 • Je past de basisprincipes van SDM toe bij cliënten met een (medisch) probleem, waar mogelijk met implementatie van een geschikt hulpmiddel zoals een keuzehulp of option grid
 • Wat je leert, kun je de volgende dag al toepassen in de praktijk

Doelgroep

Je bent zorgverlener en je bent op zoek naar praktische handvatten om je cliënten gelijk te betrekken bij het maken van beslissingen omtrent behandelingen.

Aanpak

De uitgangspunten in deze cursus zijn je eigen praktijkervaringen met cliënten. Door deze ervaringen te onderzoeken en te toetsen aan de theorie wordt het mogelijk een andere benadering te ontwikkelen. Er wordt gewerkt met intervisie, theorieoverdracht door de docenten en rollenspelen. Je gaat op zoek naar literatuur, presenteert inzichten aan medecursisten en probeert je verworven inzichten uit in je eigen praktijk. Deze cursus onderscheidt zich van andere door de bewuste aandacht voor het leren van en met elkaar.

De cursus wordt gegeven in een groep van 8 tot 18 deelnemers en heeft een studiebelasting van 12 contacturen en een aantal uren zelfstudie.

Professionals

Janet Murris is diëtist en trainer communicatieve vaardigheden, gespecialiseerd in onder andere motivational interviewing, NLP, geweldloos communiceren, oplossingsgericht werken en breinvriendelijk trainen. Janet is aangesloten bij MINTned.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Accreditatie

Accreditatie Logopedist ADAP Register Logopedist 11 punten

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Verschillende SDM-modellen
 • Bijdrage paramedicus, afbakening
 • Paramedicus als coach
 • Coachingstechnieken en -vaardigheden, o.a. vragen stellen en integreren van informatie
 • Preference-sensitive decision
 • Keuzehulpen en option grids
 • Informeren van de cliënt
 • Empathisch luisteren
 • Onderzoeken gewenste rol van de cliënt

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën