Startdatum: 01-02-2023
Instelling: Hogeschool Utrecht

Aard: cursus
Cursusdata: woensdag 1 februari, vrijdag 10 maart, maandag 3 april en vrijdag 12 mei 2023
Docent: drs. Martina de Groot
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Locatie-adres: Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Studieduur: 4 cursusdagen
Studiebelasting-uren: 60 uur (28 contacturen en 32 zelfstudie-uren)
Kosten: € 1095 (vrij van btw)
Aantal deelnemers: Maximaal 16
Diplomering: Certificaat met de studie-investering (60 uur)
Doelgroep: Logopedisten

Cursusinhoud:

Kom je in je praktijk veel kinderen tegen die slecht verstaanbaar zijn door fonologische problematiek, zoals vereenvoudiging van klanken of problemen met het goed articuleren? In deze cursus verdiep je je kennis over onderzoek, diagnostiek en de behandeling ervan.

Tijdens de cursus krijg je een goede theoretische basis over fonologie. Je leert hoe je een kind met een fonologische spraakstoornis moet onderzoeken en hoe je de onderzoeksresultaten vertaalt naar een behandelplan en een passende behandelmethode.

Opleidingsinhoud

De cursus Onderzoek en Behandeling van Kinderen met Fonologische Stoornissen is praktijkgericht. Zo analyseer je de fonologische ontwikkeling van een kind uit je eigen werksituatie aan de hand van de FAN en een onderzoek met de Metaphonbox. Ook leer je onderscheid te maken tussen fonologische problematiek en andere spraakstoornissen.

Programma
De eerste dag besteed je aandacht aan de fonologische ontwikkeling van het Nederlandstalige kind. Je leert analyseren met de FAN (= Fonologische Analyse van het Nederlands) en de Metaphonbox en ontdekt wat de verschillen zijn tussen fonologische en andere spraakstoornissen. Op dag drie en vier maak je een therapieplan. Via uitleg, videomateriaal en rollenspel maak je je de therapie volgens Hodson en Paden en die van Metaphon eigen.

Onderwijsvorm
De cursus heeft een studiebelasting van 65 punten. Er zijn vier lesdagen met in totaal 28 contacturen. De rest is zelfstudie. Zo werk je onder andere aan een casus, een Fonologische Analyse van het Nederlands (FAN) en een behandelplan.

Toelating

Een voorwaarde voor deelname aan deze cursus is een diploma van een logopedie-opleiding.

Na deze opleiding

De vierdaagse cursus Onderzoek en behandeling van kinderen met fonologische stoornissen is erg praktijkgericht: wat je tijdens de cursus leert kun je direct toepassen in de praktijk.

Competenties
Aan het einde van de cursus:

  • begrijp je de normale fonologische ontwikkeling voor het Nederlands en de plaats van de fonologie binnen het spreekmodel van Levelt
  • voer je een efficiënt en effectief onderzoek uit voor een kind met een fonologische spraakstoornis
  • heb je de theoretische basis om je onderzoeksresultaten te interpreteren
  • stel je op basis van de onderzoeksresultaten een behandelplan op
  • begrijp je de aanpak en opzet van Hodson & Paden en van Metaphon
  • kun je passende behandelmethoden kiezen en deze correct uitvoeren.

Overige informatie

Kosten
De vierdaagse post-bachelorcursus Onderzoek en Behandeling van Kinderen met Fonologische Stoornissen kost € 1095, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

Incompany
Ben je met een groep van circa tien logopedisten met dezelfde opleidingsbehoefte en wil je dezelfde cursus volgen? Dan is er de mogelijkheid dat de docent naar je toe komt in plaats van andersom, de zogeheten incompany-training. De hogeschool zorgt voor readers, onderwijs en certificaten. Voor inhoudelijke informatie en een offerte kun je contact opnemen via e-mail: werkenstudie@hu.nl.

Waarom bij de HU?

Werk aan je professionele ontwikkeling
De cursus is ontwikkeld door Kentalis te Eindhoven. De HU is trots dat zij in de gelegenheid is deze waardevolle cursus aan te kunnen bieden.

Leer van de experts
Een opleiding aan de HU betekent docenten met kwaliteit en een sterke aansluiting met de praktijk.

Vergroot je netwerk
Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

 

Schrijf je in

Categorieën