Startdatum: 09-09-2021
Instelling: Hogeschool Utrecht

Aard: Post Bachelorcursus
Cursusdata: 09-09-2021, 06-10-2021, 02-11-2021, 25-11-2021
Docent: Drs. Martina de Groot Docent Logopedie / Spraak- en taalpathologie Drs. Martina de Groot is logopedist en spraak- en taalpatholoog. Zij werkt bij Kentalis - Sint Marie in Eindhoven.
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Locatie-adres: Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ, Utrecht
Studieduur: 4 dagen
Studiebelasting-uren: studiebelasting 60 uur (28 contacturen en 32 zelfstudie-uren)
Lestijden: 09.30 tot 17.00
Kosten: € 1095 (vrij van btw)
Aantal deelnemers: Maximaal 16 deelnemers
Diplomering: De post-bachelorcursus is voor 60 punten geaccrediteerd door: ADAP. Certificaat met de studie-investering (60 uur)
Doelgroep: Logopedisten

Cursusinhoud:

Kom je in je praktijk veel kinderen tegen die slecht verstaanbaar zijn door fonologische problematiek, zoals vereenvoudiging van klanken of problemen met het goed articuleren? In deze cursus verdiep je je kennis over onderzoek, diagnostiek en de behandeling ervan.

Tijdens de cursus krijg je een goede theoretische basis over fonologie. Je leert hoe je een kind met een fonologische spraakstoornis moet onderzoeken en hoe je de onderzoeksresultaten vertaalt naar een behandelplan en een passende behandelmethode.

 • Opleidingsinhoud

  De cursus Onderzoek en Behandeling van Kinderen met Fonologische Stoornissen is praktijkgericht. Zo analyseer je de fonologische ontwikkeling van een kind uit je eigen werksituatie aan de hand van de FAN en een onderzoek met de Metaphonbox. Ook leer je onderscheid te maken tussen fonologische problematiek en andere spraakstoornissen.

  De eerste dag besteed je aandacht aan de fonologische ontwikkeling van het Nederlandstalige kind. Je leert analyseren met de FAN (= Fonologische Analyse van het Nederlands) en de Metaphonbox en ontdekt wat de verschillen zijn tussen fonologische en andere spraakstoornissen. Op dag drie en vier maak je een therapieplan. Via uitleg, videomateriaal en rollenspel maak je je de therapie volgens Hodson en Paden en die van Metaphon eigen.

  De cursus heeft een studiebelasting van 65 punten. Er zijn vier lesdagen met in totaal 28 contacturen. De rest is zelfstudie. Zo werk je onder andere aan een casus, een Fonologische Analyse van het Nederlands (FAN) en een behandelplan.

  Aan het einde van de cursus:

  • begrijp je de normale fonologische ontwikkeling voor het Nederlands en de plaats van de fonologie binnen het spreekmodel van Levelt
  • voer je een efficiënt en effectief onderzoek uit voor een kind met een fonologische spraakstoornis
  • heb je de theoretische basis om je onderzoeksresultaten te interpreteren
  • stel je op basis van de onderzoeksresultaten een behandelplan op
  • begrijp je de aanpak en opzet van Hodson & Paden en van Metaphon
  • kun je passende behandelmethoden kiezen en deze correct uitvoeren.

  Toelating

  Een voorwaarde voor deelname aan deze cursus is een diploma van een logopedi

Voor uitgebreide informatie over deze cursus en voor aanmelden klik hier

Categorieën