Startdatum: 15-03-2024
Instelling: Pro Education Paramedische Opleidingen

Aard: Cursus
Cursusdata: Utrecht 15-03-2024 en 12-04-2024 of Zwolle 11-10-2024 en 15-11-2024
Docent: Saskia Koning
Locatie-plaatsnaam: Zwolle of Utrecht
Studieduur: 2 dagen
Studiebelasting-uren: totale studiebelasting van 27 uur, waarvan 12 contacturen en 15 uur zelfstudie
Lestijden: 09:30 - 16:30
Kosten: Totaalprijs (exclusief BTW) € 734 excl. BTW
Aantal deelnemers: De cursus wordt gegeven in een groep van 9 tot 12 deelnemers
Diplomering: Deze cursus is door ADAP geaccrediteerd voor 26 punten
Doelgroep: Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten uit de eerste en tweede lijn die werken met jonge kinderen (tot ongeveer 4 jaar) en hun ouders.

Cursusinhoud:

Een ontspannen, plezierige interactie vormt de basis voor communicatie en taalontwikkeling van jonge kinderen. Bij kinderen met een taalontwikkelingsprobleem verloopt de ouder-kindinteractie vaak niet meer ‘vanzelfsprekend’. Ouders zoeken hulp. En ouders kennen hun kind als geen ander. Aan de logopedist de taak om samen met de ouders een hulpvraag te formuleren. Ouders helpen (nog meer) bewust te worden van de communicatie van hun kind en de interactiekwaliteiten van de ouder zelf. En om ouders nieuwe vaardigheden te leren. Video is hierbij een krachtig middel! Videobeelden maken dat communicatie zichtbaar wordt, dat je makkelijk aan de praat raakt met ouders en dat je hele specifieke feedback en adviezen kunt geven. Ouders leren door deze werkwijze hoe zij zelf hun kind kunnen helpen bij de taalontwikkeling. In deze cursus maak je kennis met diverse indirecte behandelmethodieken die gebruikmaken van video. Je leert hoe je ouders optimaal kunt activeren. Aan de hand van videovoorbeelden uit de praktijk en eigen casuïstiek, leer je hoe je video-opnames integreert in de behandeling. Hierbij neem je ook je eigen gespreksvaardigheden onder de loep.

Resultaat

 • Je hebt inzicht in diverse indirecte behandelmethodieken
 • Je hebt kennis over basiscommunicatie en hebt inzicht in je eigen basishouding in communicatie met kinderen en ouders
 • Je kunt een doeltreffende video-opname maken en naar aanleiding hiervan kun je een ouder-kindinteractieanalyse maken
 • Je kunt ontwikkeldoelen voor en met ouders formuleren
 • Je hebt inzicht in de ingrediënten voor een optimaal ouderbegeleidingstraject
 • Je hebt inzicht in de ingrediënten voor een goed gebalanceerd oudergesprek
 • Je kunt een interactieanalyse maken van een (terugkijk)gesprek dat je voert met een ouder en aan de hand daarvan eigen ontwikkeldoelen formuleren
 • Je leert samen met de ouder concrete, specifieke thuisopdrachten bedenken

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor logopedisten uit de eerste en tweede lijn die werken met jonge kinderen (tot ongeveer 4 jaar) en hun ouders. Omdat er met praktijkvoorbeelden wordt gewerkt, moet je tijdens het volgen van deze cursus werken met de doelgroep.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder efficiënt. Voor dat de curus start, maak je een video-opname van een ouder-kind interactie die je meebrengt naar de eerste cursusdag. Voor de tweede cursusdag maak je een video-opname van een terugkijkgesprek met ouders. Je krijgt kennis aangereikt door middel van ondersteunende literatuur, videofragmenten, casuïstiek, praktische oefeningen en een heldere uitleg van de docent die beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van ouderbegeleiding. Je oefent vaardigheden (in kleine groepjes) aan de hand van videomateriaal. Ook tijdens het oefenen zullen we video-opnamen maken, zodat we deze oefenmomenten met elkaar kunt analyseren. Je eigen beroepspraktijk staat voortdurend centraal en er is veel gelegenheid voor uitwisseling van kennis en ervaringen met je medecursisten.

De cursus wordt gegeven in een groep van 9 tot 12 deelnemers en heeft een totale studiebelasting van 27 uur, waarvan 12 contacturen en 15 uur zelfstudie.

Professionals

Saskia Koning. Saskia heeft een schat aan ervaring als behandelaar en als docent. Zij werkt sinds 1987 met jonge kinderen en hun ouders. Van 2011 tot 2021 op een behandelgroep voor jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Vanaf najaar 2021 is zij mede-eigenaar van de praktijk Taalplezier van 0 tot 4. Saskia was meer dan 25 jaar instructor van het ©Hanen ouderprogramma ‘Praten doe je met z’n tweeën’. Daarnaast is zij ook betrokken bij de Post-HBO cursus Introductie Video-Interactiebegeleiding Logopedie. Saskia is tevens docent Muziek op Schoot en auteur van de liedbundel ‘Kijk! Ik ben een kikker’.

Accreditatie

Deze cursus is door ADAP geaccrediteerd voor 26 punten

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Diverse indirecte behandelmethodieken waaronder de Hanen ouderprogramma’s, Video-Interactiebegeleiding Logopedie, ImPACTOS
 • Basiscommunicatie
 • Interactieanalyse
 • Videogebruik
 • Werken vanuit de hulpvraag van ouders
 • Gespreksvoering met ouders
 • De ‘kunst’ van het vragen stellen
 • Oefenmomenten in het dagelijks leven van kind en ouders

Wilt u een brochure aanvragen of direct inschrijven voor deze cursus? Ga dan naar de website van Pro Éducation. 

Klik hier

Wenst u liever gericht persoonlijk opleidingsadvies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020 567 79 99.

Categorieën