Startdatum: 27-09-2019
Instelling: Katinka Reiss STEMtraining therapie coaching

Aard: Cursus
Cursusdata: 27 en 28 september en 2 november 2019, 8 en 9 november en 13 december 2019.
Docent: Katinka Reiss
Locatie-plaatsnaam: Limmen
Locatie-adres: Pagenlaan 23, 1906 CT Limmen
Studieduur: 3 dagen
Lestijden: 10.00 tot 16.30 uur
Kosten: Investering € 495,- inclusief reader, koffie/thee en lunch.
Diplomering: De cursus is geaccrediteerd voor 11 punten
Doelgroep: Logopedisten

Cursusinhoud:

STEMtraining in een groep logopedisten:

  • Wil je nieuwe stemtechnieken leren om in te zetten in je logopedische behandeling?
  • Werk je al jaren of juist pas kort of weinig met stemcliënten en ben je op zoek naar leuke uitdagende oefeningen om vlot een verandering in de stem te krijgen?
  • Besef je dat werken met de stem niet los te zien is van de mind en zoek je naar oefeningen om Mindfulness te kunnen combineren in de behandeling of zelf toe te passen?
  • Wil je werken aan je eigen stem en stijl?
  • Vind je het leuk om praktisch met collega’s te oefenen met je eigen stem?
  • Ben je benieuwd hoe ik in mijn behandelingen werk?
  • Door zelf te ervaren hoe je je stem kan veranderen kan je je cliënt beter helpen. Spreekt dit jou aan?

Dan is deze training bedoeld voor jou:

STEM: Stijl Techniek Energie Mind

STEM is een praktische driedaagse training voor logopedisten. Aan de hand van de 4 pijlers van STEM krijg je een kader, waarbinnen je stemgebruik en stemgeluid kan analyseren en veranderen. Dit leer je aan de hand van concrete oefeningen die je eerst zelf ervaart en daarna leert overbrengen.

STIJL In deze training leer je je eigen stijl ontdekken, door zelf te ervaren. Je leert theorie en oefent veel met de nieuwe technieken voor je eigen stem, individueel en groepsgewijs. Zo krijg je nieuwe tools waarmee je aan de stem van de cliënt kan werken en ontwikkel je ook je eigen stemgeluid.

TECHNIEK We werken met technieken voor de spreekstem ook al komen ze uit diverse zangmethodes zoals uit de methode Complete Vocal Technique en Lax Vox. Deze technieken kan je in de behandeling direct gaan gebruiken bij de spreekstem. Aan de hand van filmpjes uit de praktijk waarin Katinka werkt met cliënten leer je hoe je deze technieken over kan brengen, zodat de stem van de cliënt kan verbeteren en het gewenste stemgeluid bereikt wordt. Deze technieken worden vervolgens geoefend met de groep en individueel.
Je leert hoe je Lax Vox als ontspanningsoefening en actieve stemoefening kan inzetten.

ENERGIE De term energie gebruiken we door de intentie en onze aandacht te richten op een plek in ons lichaam of ons lichaam als geheel. Meer of minder energie in je lichaam zorgt voor een verandering in de stem. Adem is daar onlosmakelijk mee verbonden. Je krijgt oefeningen om je energie en adem in je lichaam krachtig en efficiënt te gebruiken, tijdens spreken en zingen. Door zelf te ervaren in de groep hoe dit je stem kan veranderen krijg je tools om met je cliënt te werken.

MIND Mindfulness wordt gedefinieerd als aandacht, in het hier en nu aanwezig zijn, opmerkzaamheid zonder oordeel en acceptatie van dat wat er is. Om je aandacht goed te kunnen plaatsen moet je deze trainen. Dat is een uitgebreide training en in de training STEM laat ik je ervaren hoe en waarom ik dat toe ben gaan passen in mijn behandelingen. Ook leer je de verschillen en overeenkomsten tussen mindfulness en ontspanningsoefeningen.

STEM-MENGPANEEL

De technieken uit STEM kan je plaatsen op een zogeheten ‘stem-mengpaneel’ waarbij je de schuiven denkbeeldig kan bewegen om zo inzichtelijk te maken hoe je zelf verschillende facetten van de stem aan en uit kan zetten. Bijvoorbeeld spreken met meer of minder scherpte, volume of energie. Door inzichtelijk te maken wat een stem nodig heeft om gezond te blijven of te klinken zoals de cliënt wenst, wordt de transfer bewerkstelligd. Er wordt hiermee geoefend in de training.

Na het volgen van STEM heb je concrete efficiënte kennis en oefeningen geleerd waarmee je de stem van je cliënt tot het gewenste resultaat kan brengen. Je kunt de stem en stemproblemen op een nieuwe manier analyseren en verbeteren. De oefeningen die je geleerd hebt kun je direct gebruiken in de logopedische behandeling. We bespreken zowel de functionele als de organische stemstoornis. Daarbij komt ook het kind en de ouder wordende stem aan bod. De zangstem komt ook aan bod, hoe combineer je binnen jouw mogelijkheden de spreek- en zangstem in de behandeling.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

De training wordt gegeven in een groep van 3-6 logopedisten waardoor er veel individuele aandacht is. Hij wordt gegeven op 3 dagen, 2 opeenvolgende dagen en de derde dag na 1-2 maanden zodat er geoefend kan worden met de geleerde technieken. Dan kan je ook een eigen casus inbrengen. De dagen duren van 10.00 u. tot 16.30 u. en zijn inclusief lunch en koffie/thee.

Investering € 495,- inclusief reader, koffie/thee en lunch. De cursus is geaccrediteerd voor 11 punten en wordt gegeven in mijn trainingsruimte in Limmen.

DATA

12 en 13 april en 17 mei 2019

24 en 25 mei en 29 juni 2019

27 en 28 september en 2 november 2019

8 en 9 november en 13 december 2019

IK SCHRIJF MIJ IN

Meer informatie:

Katinka reiss
06-46060734

info@katinkareiss.nl

www.katinkareiss.nl

Oefendag Stem

Een of twee keer per jaar organiseer ik een oefendag STEM zodat de geleerde technieken uit de drie-daagse training met elkaar geoefend kunnen worden en casussen besproken kunnen worden. Ook ik school me jaarlijks bij en omdat er steeds weer nieuwe inzichten komen raad ik iedereen aan te blijven reflecteren op je werkwijze en stemgebruik, samen met gelijkgestemden. Investering € 129,-

 

DATA

4 oktober 2019

18 november 2019

 

Categorieën