Startdatum: 16-11-2022
Instelling: MenS

Aard: Cursus
Cursusdata: 16-11-2022 en 17-11-2022
Docent: Liesbeth van Wijngaarden en Marion Weijts
Locatie-plaatsnaam: Nieuwegein
Locatie-adres: ThimAlp Newtonbaan 6-8 3439 NK www.thimalp.nl
Studieduur: 2 dagen
Lestijden: 9.00 tot 17.00 uur
Kosten: € 530,00 (inclusief koffie/thee, lunches en studiehandleiding)
Aantal deelnemers: Min. 10 max. 16 personen
Diplomering: Geaccrediteerd voor 13 punten.
Doelgroep: Logopedisten die (regelmatig) werken met adolescenten en volwassenen die stotteren of met deze doelgroep zouden willen gaan werken.

Cursusinhoud:

Geen stotterende jongere of volwassene stottert hetzelfde en stotteren wisselt per situatie en per moment. Stotteren is een complex verschijnsel. Enerzijds heeft het een duidelijk technisch, gedragsmatig aspect, anderzijds heeft het cognitieve en emotionele kanten. In dit spanningsveld tussen gedrag, emoties en cognities beweegt de therapeut, die stotterende mensen begeleidt zich, met als doel de therapie optimaal af te stemmen op elk uniek individu. In deze tweedaagse cursus is het uitgangspunt dat de intuïtie van de therapeut en de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt de belangrijkste motoren van het therapeutische proces zijn, waarbij kennis en vaardigheden als brandstof dienen. De vernieuwde richtlijn stotteren wordt als basis gebruikt.
Theorie zal steeds afgewisseld worden met het oefenen van vaardigheden met betrekking tot onderzoek, behandeling en therapeutische vaardigheden.

Doel
Na deze cursus:

  • Heb je kennis en vaardigheden opgedaan op het gebied van onderzoek en identificatie zowel van de gedragsverschijnselen als van de emotionele en cognitieve componenten van stotteren.
  • ben je in staat een volledig behandelplan op te stellen met SMART doelen voor de stotterende adolescent/volwassene.
  • ben je in staat een keuze te maken voor de meest geschikte behandelingsmethode en deze toe te leren passen (o.a. angstdesensitisatie, stottermodificatietechnieken, spreektechnieken).
  • ben je in staat binnen het therapeutisch proces veiligheid te creëren, te vertrouwen op uw intuïtie, optimaal af te stemmen op de adolescent of volwassenen, doelgericht en met de juiste verantwoordelijkheidsbalans.

 

Docenten

Liesbeth van Wijngaarden is logopedist, stottertherapeut, coach en kindertolk®, werkzaam in Centrum voor Stottertherapie Gouda. Daar geeft zij individuele en groepstherapie en ook oudergroepen. Eerder verzorgde zij ook een aantal jaren POST-HBO-cursussen op de HU.

Marion Weijts is logopedist, stottertherapeut. Ze werkt binnen Stottercentrum Brabant, Locatie Den Bosch/Breda. Tevens is zij psychosociaal begeleider, systeembegeleider, relatietherapeut en coach.

Zowel Liesbeth als Marion zijn geregistreerde IZStherapeuten van de Damstegroep, het onderdeel van de NVST, dat groepstherapieën verzorgt volgens het Integraal Zorgtraject Stotteren. Daarnaast zijn zij mentor en coach binnen het ECSF (European Clinical Specialisation for fleuncy Disorders) de opleiding, die logopedisten opleidt tot gespecialiseerde stottertherapeuten.

 

Doelgroep
Logopedisten die (regelmatig) werken met adolescenten en volwassenen die stotteren of met deze doelgroep zouden willen gaan werken.

Groepsgrootte
Min. 8, max. 16 personen

Data en tijd
woensdag 16 en donderdag 17 november 2022    van 9.00 tot 17.00 uur.

Locatie
ThimAlp, Nieuwegein https://thimalp.nl/logopedie/345-stotteren-bij-adolescenten-en-volwassenen

Prijs
€ 530,00 (inclusief koffie/thee, lunches en digitaal cursusmateriaal)

Accreditatie
Geaccrediteerd voor 13 punten.

Contact

Mail naar lieswijn63@gmail.com  of bel Liesbeth: 06-48688324 voor vragen of inschrijving

 

Categorieën