Startdatum: 30-01-2018 - 01-02-2018
Instelling: Davotes

Aard: Direct toepasbaar in het werk met cliënten en verdiepend voor eigen ontwikkeling
Cursusdata: 30-31 januari en 1 februari 2018.
Docent: Brenda Zwinkels en Eelco de Geus
Locatie-plaatsnaam: Delft
Locatie-adres: Schieweg 166 Delft
Studieduur: 3 dagen
Studiebelasting-uren: Geaccrediteerd met 32 SBU
Lestijden: 10.00 uur -17.00 uur
Kosten: € 625,-
Diplomering: Certificaat en geaccrediteerde punten (32) worden in KP bijgeschreven
Doelgroep: Logopedisten

Cursusinhoud:

Een driedaagse basiscursus voor het integreren van dialogisch opstellingenwerk in de begeleiding van cliënten.  Praktisch toepasbaar in de individuele begeleiding, tevens verdiepend voor de eigen persoonlijke ontwikkeling als logopedist.

Wat is systemisch-dialogisch werk?

Als logopedist krijgen we te maken met cliënten met uiteenlopende klachten. Juist bij cliënten die telkens in hetzelfde patroon blijven voortbewegen ondanks grote inzet, kan het heel behulpzaam zijn om de vraag op een andere laag te benaderen. Door middel van het maken van een opstelling kunnen we ervaren hoe het probleem verbonden is met de systemen waarin de cliënt leeft (familie, gezin, omgeving, innerlijke waarden).  Dit werk leent zich bij uitstek voor het veranderen van belemmerende overtuigingen en het ontwikkelen van een nieuw, ondersteunend zelfbeeld.

Cursusinhoud

Eelco en Brenda werken gezamenlijk in de cursus met de vragen van de deelnemers over hun werk met cliënten. We oefenen met vormen van opstellingenwerk die direct inzetbaar zijn in de individuele begeleiding. We oefenen systemische vraagstellingen en systemische interventies. We ervaren de mogelijkheden van dialogische principes, zoals vertraging, stil zijn, open luisteren en authentiek spreken. We doen supervisie-opstellingen met elkaar, om nieuwe perspectieven te vinden voor het werk met onze cliënten. Een praktijkgerichte en diepgaande cursus.

Docenten

Eelco de Geus is sinds 25 jaar counsellor, coach, supervisor en logopedist. Hij is mede oprichter van de Vereniging Stottercentra Nederland en leidde van 1994 tot 2000 een Centrum voor stottertherapie in Zwolle. Eelco gaf internationaal les in systemisch en dialogisch werk en verzorgde vele jaren nascholing voor therapeuten. Vanaf eind negentiger jaren ontwikkelde Eelco zich in de richting van het systemisch en dialogisch werk. Sinds 2002 leeft en werkt Eelco in Wenen, waar hij het Centrum voor ‚Leven in Dialoog’ leidt. Hier vindt een integratie van opstellingenwerk , systemisch denken en dialogisch werk plaats , worden opleidingsprogramma’s en seminaren aangeboden, en organisaties, scholen, gemeenschappen en gezinnen begeleid.

Brenda Zwinkels is 18 jaar logopedist en gespecialiseerd in stottertherapie. Gezamelijk met nog drie collega’s heeft zij een praktijk voor logopedie en stottertherapie in Den Haag.  Sinds het volgen van de opleiding aan het Bert Hellinger Instituut, richt Brenda zich op de toepasbaarheid van het systemisch-dialogisch werk binnen haar werksetting. De opgedane ervaring heeft, in samenwerking met Eelco, geleid tot cursussen en een masterclass ‚systemisch-dialogisch werk binnen de logopedie‘. Door de oprichting van Davotes wordt het nu mogelijk gemaakt om dit mooie werk breed aan te kunnen bieden aan ieder die binnen de hulpverlening werkzaam is.

Vanuit Brenda’s praktijkervaring en Eelco’s jarenlange ontwikkeling van systemisch-dialogisch werk, ontwikkelen zij samen cliëntendagen, cursussen voor logopedisten en andere hulpverleneners. Dit leidde tot de vormgeving van de eerste opleiding ‚Systemisch Dialogisch werken in de hulpverlening‘, die in 2018 van start gaat. Nu organiseren zij de 8e basiscursus voor logopedisten:

Reflectie Annemarie: Ik heb uit de cursus  meegenomen, dat ik meer kan zijn en minder hoef te doen. De opstellingen vond ik prachtig en boeiend om te zien en te ervaren. Het dialogische deel was voor mij heel waardevol, een stevig fundament onder het therapeutische ‘bouwwerk.‘

Reflectie Monique: „De dialogische principes en het werken met opstellingen zijn sterk vervlochten in de opzet en werkvormen van de cursus. Hierdoor ontstaat een mooie wisselwerking tussen kennis opdoen, ervaren en zelf toepassen. Voeg hier twee gedreven en betrokken cursusleiders als Brenda en Eelco aan toe en er ontstaat voldoende ruimte en veiligheid voor deelnemers om niet alleen aspecten rond een cliënt of klacht te onderzoeken, maar ook eigen therapeutische en persoonlijke ontwikkeling.“

De cursus is met 32 punten voor de logopedisten geaccrediteerd. De cursus is ook opengesteld voor andere hulpverleners, zoals coaches, haptotherapeuten en diëtisten. Heb je vragen of wil je graag wat meer praktische toepassingsmogelijkheden horen? Neem gerust contact op met Brenda 06-39119006.
Aanmelden kan via: brenda@davotes.nl

www.davotes.nl

Categorieën