Zorg voor mensen met afasie in de eerste lijn

/Zorg voor mensen met afasie in de eerste lijn

Zorg voor mensen met afasie in de eerste lijn

Startdatum: 07-11-2018
Instelling: Hogeschool Utrecht

Aard: Cursus
Cursusdata: 7-11-2018, 21-11-2018en Intervisiebijeenkomst met de halve groep 25 óf 30 januari 2019
Docent: Deze cursus wordt gegeven door drs. Marloes Veldkamp. Marloes Veldkamp is logopedist en klinisch linguïst.
Locatie-plaatsnaam: Utrecht
Locatie-adres: Heidelberglaan 7 3584 CS Utrecht
Studieduur: Na het volgen van deze cursus krijgt u een certificaat met vermelding van de studielast (37 studiebelastingsuren).
Studiebelasting-uren: 37 uur, waarvan 15,5 contacturen en 21,5 zelfstudie-uren.
Lestijden: 1e dag 09:30 - 16:30 andere dagen 09.30-15.30
Kosten: € 575 (vrij van btw)
Diplomering: Na afloop van deze cursus ontvangt u een certificaat. Accreditatie is aangevraagd bij St Adap.
Doelgroep: De cursus is bedoeld voor logopedisten (in de vrije vestiging) die niet regelmatig met afatici werken en behoefte hebben aan nascholing op het gebied van afasie.

Cursusinhoud:

Algemeen

Afasie is een ingrijpend gevolg van een beroerte. Het heeft grote impact op het dagelijks leven van de persoon zelf en van de naasten. Afasie leidt in veel gevallen tot arbeidsongeschiktheid, sociaal isolement en depressie. Diagnostiek en behandeling van afasie om de participatie te optimaliseren is daarom van het groot belang.

Logopedische behandeling van afasie zal meer en meer in de vrije vestiging plaatsvinden, aangezien het uitgangspunt van de overheid is om een ieder zo zelfstandig mogelijk in de eigen leefomgeving te laten functioneren. De focus in de zorg zal meer en meer liggen op wat moet en niet op wat kan (Kaljouw, 2015). Het overwegen van verschillende behandelmogelijkheden en up-to-date kennis van de effecten hiervan zijn daarmee essentieel om de persoon met afasie de juiste keuzes voor te kunnen leggen.

Opleidingsinhoud

In deze cursus wordt vanuit de veranderende rol van de logopedist verschillende behandelmogelijkheden aangereikt, waaronder therapie ter verbetering van het spreken en begrijpen, strategieën ter verbetering van de communicatie en interventies ten aanzien van de communicatieve omgeving van de persoon met afasie.

De invloed van veel voorkomende veranderingen in cognitie, emotie en gedrag op de diagnostiek en het effect van de behandeling van afasie wordt besproken. Aan de hand van (o.a. door de cursist ingebrachte) casuïstiek wordt geoefend met het stellen van diagnoses, het stellen prioriteiten en het opstellen van een behandelplan. De cursus wordt afgesloten met een intervisie bijeenkomst in kleine groepen.

Docenten

Deze cursus wordt gegeven door drs. Marloes Veldkamp. Marloes Veldkamp is logopedist en klinisch linguïst. Zij heeft jaren in de revalidatie gewerkt en daar veel ervaring opgedaan met diagnostiek en behandeling van afasie. Op het moment is zij als docent neurologische taal-, spraak- en slikstoornissen verbonden aan Hogeschool Utrecht.

Data: 7 en 21 november 2018
25 januari 2019 (dagdeel) of 30 januari 2019 (dagdeel): intervisie met de halve groep

Na deze opleiding

Na deze cursus bent u op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van diagnostiek en behandeling van afasie. U kunt beoordelen of doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk is.

Inschrijving vanuit het buitenland

Indien u in het buitenland woont en zich wilt aanmelden voor een cursus, kunt contact opnemen met cpslogopedie@hu.nl U ontvangt hierna een inschrijfformulier.

Contact

Voor administratieve informatie kunt u contact opnemen met het Centrum voor Paramedische Studies, telefoonnummer: 088-481 5214. Of stuur een e-mail naar: cpslogopedie@hu.nl

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de coördinator post-hbo logopedie Karin Verheij, telefoonnummer: 088-481 5937. U kunt ook een e-mail sturen naar: karin.verheij@hu.nl

AANMELDEN

Categorieën

2018-08-23T13:26:47+00:00